От неделя Европа забрани вноса на руско дизелово гориво и други рафинирани петролни продукти, след като преди два месеца беше преустановен вносът на руски суров петрол по море, пишат от сайта на Darik Business Review

Пет държави с цена на бензина над €2 за литър

Ще доведе ли това до повишение в цената на дизела?

В първите две седмици на януари европейските държави са купили общо 8 млн. барела руски дизел, сочат данни на Vortexa. Това е почти същото количество, внесено в началото на 2022 г., т.е. преди руската инвазия в Украйна.Вносът на дизел през четвъртото тримесечие на 2022 г. е с 19% над нивата спрямо същия период преди година, пише CNN Business.

След старта на военните действия в Украйна Европейският съюз полага огромни усилия да намали зависимостта си от руски природен газ и петролни продукти.

Забраната за внос на руски дизел може още да оскъпи горивото в ЕС

Вносът на петрол по море е намален значително преди налагането на забраната в началото на декември. Когато става дума обаче за дизел, тук съществува проблем заради по-трудното намиране на алтернативи на горивото.

Сега руските горива ще бъдат заместени с доставки на дизел от САЩ, Близкия изток и Индия, но това повишава икономическата несигурност за Европа, тъй като удължава маршрутите на танкерите, пише Асошиейтед прес.

Ваучери за гориво и градски транспорт заменят отстъпката от 25 ст. за литър гориво

Руският дизел съставлява 29% от общия внос в страните от ЕС, сочат данни на Rystad Energy.

Дизелът се използва за транспорт на стоки и други суровини из Европа. Той задвижва 91% от микробусите и 96% от всички камиони, но също така и 42% от леките коли, според данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.  

Забраната за внос на руски дизел може още да оскъпи горивото в ЕС

В последните месеци на 2022 г. ЕС внася по 604 хил. барела руски дизел дневно спрямо 508 хил. барела на ден за същия период година по-рано.

ЕС инвестира €20 млрд. в намаляване на зависимостта от руските горива

Това може да освободи част от щатския износ, който да се насочи към Европа, пише CNN.

Доставките от по-далечни държави (включително САЩ и Саудитска Арабия) обаче ще доведат до повишение в цената на дизела, прогнозират от изданието.

Средната цена на литър дизел в ЕС е 1.77 евро (1.92 долара) спрямо 1.50 евро (1.63 долара) преди година, според данни на Европейската комисия.

У нас дизелът се продава за средните 2.94 лева за литър, което е с 15% над нивата отпреди година, според данни на Fuelo.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм