Официалните покани за вечерята на върха на Г-20 предизвикаха спекулации, че Индия може да смени името си. В тях ​​Друпади Мурму е наречен „президент на Бхарат“ вместо обичайното „президент на Индия“.

Скорошен туит, публикуван от говорител на управляващата партия Bharatiya Janata Party (BJP), също споменава Нарендра Моди като „министър-председател на Бхарат“.

Индия ще бъде най-многолюдната страна, но не знае колко е населението ѝ

И докато Индия е най-често използваното име за страната, тя често се нарича Бхарат, а понякога и Хиндустан от индийските служители и обществеността. Бхарат е санскритски термин, открит в писания от преди около 2000 години, посочва Darik Business Review, позовавайки се на Euronews.

Правителството на Моди вече преименува няколко града, свързани с моголския и колониалния период. Критиците смятат тези ходове за опит за заличаване на историята на мюсюлманските моголи, управлявали страната в продължение на 300 години.

Нов скутер на 90 секунди: Елреволюцията в Индия започна

Опозиционната партия също предупреди да не се премахва отдавна установеното име на страната.

„Въпреки че няма конституционно възражение срещу наричането на Индия „Бхарат“, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, което носи неизчислима стойност на марката, изградена през векове“, предупреждава в публикация в X законодателят Шаши Тарур.

„Трябва да продължим да използваме и двете думи, вместо да се откажем от име, признато по целия свят“, добавя той.

Държавите често променят имената си по политически, географски или религиозни причини. Ето няколко други нации, които прибягват до тази крачка:

Защо Турция вече се нарича Тюркийе?

През 2022 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган информира ООН, че страната му вече трябва да се нарича Тюркийе (Türkiye) на всички езици.„Думата Тюркийе представя и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин“, заяви президентът.

Защо Чешката република е преименувана на Чехия?

Въпреки че Чешката република все още е официалното име на централноевропейската нация, правителството предпочита по-простото название Чехия.

Властите казват, че то улеснява разпознаването на страната на международни събития, като спортни състезания и в туристически маркетингови кампании. „Използвам думата Чехия, защото звучи по-хубаво и е по-кратка“, посочи президентът Милош Земан през 2019 г.

Защо Холандия е вече Нидерландия?

През януари 2020 г. Нидерландия се отказа от името Холандия като част от кампания за ребрандиране. Според правителството, новото наименование по-добре представя страната, като отворена, модерна и приобщаваща нация.

Защо Македония се нарича Северна Македония?

През 2019 г. Република Македония официално стана Република Северна Македония. Промяната на името се наложи заради политически спорове с Гърция и се използва за разграничаване на страната от гръцката област Македония.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм