Индийското правителство, ръководено от Нарендра Моди, планира да приеме резолюция за промяна на официалното име на страната. Тя ще бъде преименувана на Бхарат, информира Euronews Bulgaria.

Това може да се случи на специална сесия на парламента на 18-22 септември, съобщава The Economic Times.

„Официалните покани за срещата на G-20 бяха изпратени от името на президента Бхарат, а не от Индия. След преименуването на страната текстът на първия член от индийската конституция се планира да бъде променен на "Бхарат (тоест Индия) трябва да бъде съюз на държавите", каза ръководителят на Конгреса Джайрам Рамеш пред депутатите. 

Самото име "Бхарат" е санскритски термин, използван за обозначаване на индийска територия в древни времена.

"Британците преименуваха Бхарат в Индия. Страната ни е известна под името Бхарат от хилядолетия. Това е древното име на страната, което се среща в древни санскритски текстове. Името „Индия“ трябва да бъде заличено от конституцията", каза Джайрам Рамеш, лидер на Конгреса.

Във всеки случай решението за преименуване на Индия ще бъде взето след задълбочено проучване на общественото мнение и консултации с различни заинтересовани страни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм