Япония изстреля космически кораб за изследване на Луната в четвъртък, надявайки се да стане петата страна в света, която ще кацне на спътника на Земята в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщи, че ракетата е излетяла от космическия център Танегашима в Южна Япония, както е планирано, и успешно е пуснала Smart Lander за изследване на Луната (SLIM). 

Това трябваше да се случи още миналия месец, но заради неблагоприятното време изстрелването на ракетата беше отложено три пъти в рамките на седмица.

Япония има за цел да приземи SLIM в рамките на 100 метра от целевата си точка на лунната повърхност. Очаква се мисията, на стойност 100 милиона долара, да започне кацането до февруари след дълга траектория на подход с икономичен разход на гориво.

„Голямата цел на SLIM е да докаже кацането с висока точност... да постигне „кацане, където искаме“ на лунната повърхност, вместо „кацане, където можем“, каза президентът на JAXA Хироши Ямакава на пресконференция.

Часове след старта JAXA съобщи, че е прихванала сигнали от SLIM, показващи, че работи нормално.

Изстрелването идва две седмици, след като Индия стана четвъртата държава, която успешно приземи космически кораб на Луната с мисията си Chandrayaan-3 до неизследвания южен лунен полюс. Приблизително по същото време руският спускаем апарат Луна-25 се разби при приближаване до Луната.

Япония има два неуспешни опита за кацане на Луната през последната година.

JAXA загуби контакт със спускаемия модул OMOTENASHI и отстрани опит за кацане през ноември, а спускаемият апарат Hakuto-R Mission 1, направен от японския стартъп ispace (9348.T), се разби през април, докато се опитваше да се спусне до лунната повърхност.

SLIM е настроен да докосне близката страна на луната близо до Mare Nectaris, лунно море, което, гледано от Земята, изглежда като тъмно петно. Основната му цел е да тества усъвършенствана оптична технология и технология за обработка на изображения.

След кацане корабът има за цел да анализира състава на оливинови скали в близост до обектите в търсене на улики за произхода на Луната. 

Ракетата H-IIA също носи сателита за рентгенови изображения и спектроскопия (XRISM), съвместен проект на JAXA, НАСА и Европейската космическа агенция. Сателитът има за цел да наблюдава плазмени ветрове, протичащи през Вселената, които учените виждат като ключ към разбирането на еволюцията на звездите и галактиките.

Наземните станции в Хавай и Япония получиха сигнали от XRISM скоро след изстрелването, потвърждаващи, че слънчевите панели на спътника са разгърнати успешно, каза JAXA.

Японският премиер Фумио Кишида написа в социалните медии, че разработването на водещи ракети е от съществено значение за независимите космически дейности на Япония.

„Ще натрупаме инерция към успешното повторно изстрелване на ракетата H3“, публикува Кишида в социалната медия X, известна преди като Twitter.

JAXA планира съвместна мисия за лунно полярно изследване (LUPEX) с Индийската организация за космически изследвания след 2025 г., в която японската ракета H3 ще отнесе следващия лунен модул на Индия в космоса.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм