Индийският луноход „Прагиян”, който бе доставен успешно на лунната повърхност от спускаемия апарат „Викрам” на роботизираната лунна мисия „Чандраян-3”, направи своето първо придвижване.

Пред Дарик радио създателят на Космос БГ д-р Светослав Александров уточни, че „Прагиян” ще проведе важни научни изследвания през следващите 13 дни, след което слънцето в региона ще залезе и мисията ще приключи. 

Не се очаква „Чандраян-3”, както и луноходът, да оцелеят през 14-дневната лунна нощ, но все пак опит за повторна комуникация ще бъде направен, когато тя свърши.

Д-р Александров обясни, че луноходът притежава прибори, с които ще се изучава минералогичния и химичния състав на лунния грунд. Ще се изледва още плазмата на окололунното пространство. На борда на луноходът е монтиран и американски прибор, с който прецизно може да се измери разстоянието между Земята и Луната.

Научната програма ще продължи около 14 дни.

Надпреварата за изследване на Южния полюс на Луната е заради предположенията, че има големи залежи от вода.

Светослав Александров коментира, че може би изглежда, че се харчат „луди” пари за изследвания в Космоса, но всъщност това не е така. Индийската мисия например е по-евтина от направата на холивудска продукция,  а бюджетът на НАСА представлява под 1% от федералния бюджет на САЩ.

Александров уточни още, че до края на годината предстоят още много интересни космически мисии.

„Докато космическият свят през тази седмица бе обладан от лунна треска, на 21-ви август мисията на НАСА „Паркър” се сближи успешно с Венера. Но не планетата бе основната цел на мисията – облитането послужи, за да може „Паркър” да доближи Слънцето на рекордно малко разстояние. Никога досега космически апарат не е навлизал толкова наблизо”.

Д-р Светослав Александров допълни, че до дни се очаква изстрелване на японската мисия „SLIM”  до Луната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм