В областната дирекция на МВР-Смолян и в районните управления към нея е създадена организация за  осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на абитуриентските балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Засилено полицейско присъствие ще има, както в районите на учебните заведения, така и край хотели и заведения, където ще празнуват абитуриентите. Всички празнични събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда. Предприетите мерки са координирани с Регионалното управление на образованието в Смолян и с ръководствата на училищата, на общините и на охранителните фирми, ангажирани с охрана на обектите. Извършени са съвместни проверки и с пожарната в увеселителните заведения, където ще се организират младежки празненства. Обърнато е особено внимание върху спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, забраняващ носенето на огнестрелно оръжие и употребата на пиротехнически изделия в питейни и увеселителни заведения. 

Акцентът на предприетите мерки е поставен върху осигуряване на безопасността и сигурността на движението по пътищата в областта и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към маршрутите с очаквано интензивно движение на празнуващи и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове. Органите на реда ще санкционират празнуващите, който шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Показването през прозореца на автомобилите също ще се санкционира, като глобата за това е в размер на 50 лева. 

Служители на “Пътна полиция“ проведоха превантивни беседи с дванадесетокласниците в област Смолян, свързани с безопасността на движение по пътищата. Те обърнаха сериозно внимание за тежките пътни злополуки, причинени от водачи, превозващи абитуриенти, и  причините за възникването им. На младежите са дадени препоръки за безопасно пътуване и придвижване към местата за провеждане на абитуриентските балове.