Ковид пандемията ни даде ясни знаци като общество, че медиците са едни от най-стойностните хора в тази страна, че трябва да ги уважаваме и да им се доверяваме още повече. „Иновация за живот“ в рамките на "Ники Кънчев шоу" ви среща с млади лекари, които избраха да практикуват в България и да се грижат за нашето здраве.

Медицинското хоро повежда доктор Виктория Върбанова, кoятo е началник на отделение по хематология във Военномедицинска академия в столицата. Доктор Върбанова още в началото на кариерното си развитие получава възможността да специализира в мечтаната област - „Трансплантация на стволови клетки“ в Австрия. Въпреки това, пред нея никога не е стояла дилемата дали да остане там или да се върне в родината, понеже за нея работата и личният живот вървят ръка за ръка. Според лекарката и в България също има големи възможности за професионално развитие.

Д-р Върбанова споделя, че едни от най-големите трудности, с които се сблъсква в ежедневието си е, че работи с хора, които имат реални проблеми. Лекарите масово се борят с недоверието в очите на пациентите. В България нещото, което липсва по отношение на лечението на пациенти със злокачествени заболявания на кръвта са биологичните продукти. От друга страна, имаме добра апаратура, а относно лекарствата – имаме достъп до всичко, до което има и един европейски гражданин.

Голяма част от българите се срещнаха с коронавируса лице в лице и според доктор Върбанова това промени до една степен начина им на мислене. Обществото достигна един етап, в който е много по-зряло и по-смело да се довери на препоръките от лекарите. „Мерките, които бяха въведени бяха съвсем адекватни и навременни. Въпреки че беше трудно, наистина трябваше да има ограничаване.“, заявява Виктория. И в правителствен, и в медициниски мащаб България се справи много добре с борбата срещу COVID-19.

Поклон пред всички наши медици!

Може да чуете и видите цялото интервю с д-р Виктория Върбанова във видео файла!