С една седмица изтеглят Празника на Смилянския фасул, заради предстоящите местни избори. По традиция, превърналото се в традиция събитие се провежда в последната събота и неделя на октомври, но тази година ще се състои на 21 и 22. 

Ден преди това, от 14.00 часа ще бъде открит  базар „Чиста храна за нас и нашите деца“, с  продукти от района на Горното поречие на р. Арда и продукти на производители от общностите на Слоу Фууд – България. Той ще бъде позициониран пред парково пространство до централен вход на читалището и сграда на Кметство – с. Смилян. 

От 15.30 ч. е предвидено началото на Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители. Следва среща на конвивиуми и президиуми на Слоу Фууд – България и откриване на фотоизложба „Родопски етюди“ – художествена фотография от Константин Янев, в Централно фоайе на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ - Смилян. 

Официалното откриване на празника е в събота от 10.00 часа със залп на фасулевото топче пред открита сцена на  читалището.   Предвидена е още музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от ДГ „Дъга“ – Смилян, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян, танцова формация „На хоро при Йо“, фолклорна група от с. Царацово и др.

От 11.00 ч. е конкурса за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. От 11.00 ч. – 16.00 ч ще се раздава и безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника и жители на Смилян.

Ще има и демонстрация на приготвяне на трахана  с квас, кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от смилянски фасул“ и др. 

В неделя продължава пазара на местни продукти, като ще бъде дадено и началото на състезанието по планинско  бягане.