Масови проверки за дървета, представляващи опасност за пътни артерии и електропроводи стартира на територията на област Смолян. Това става ясно от издадена заповед на областният управител Захари Сираков, с която е сформирана междуведомствена комисия. Инспекциите са във връзка с прекъсвания на електрозахранването в региона, в следствие на паднали дървета и скъсани електропроводи, както и възпрепятстването на движението на моторни превозни средства и повреждането на крайпътни мантинели. Проверките стартират по направлението Смолян – Средногорци – Мадан, уточнява областният управител.

Ще продължат и по другите направления, Девин – Борино – Доспат, както и Баните – Давидково, където традиционно има проблеми и изключвания при най-малкия вятър и снеговалеж“.

Просеките в региона се почистват съгласно сервитута, основната причина за прекъсване на електрозахранването остават падналите дървета от извънсервитутната зона, чиято височина е достатъчно голяма, за да засегне електропреносните съоръжения, категоричен е още Сираков.

В състава на междуведомствена комисия влизат представители на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, служители на различните горски стопанства, както и на електроразпределителното дружество, Пътна полиция и представители на отделните общини.