Бюджетът на Министерството на културата да бъде увеличен със стъпка от  0,2 % от брутния вътрешен продукт и да достигне 1,6 на сто от него.

За това ще настоява служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който представи екипа и приоритетите в работата си.

Проф. Минеков: Жалко за протестите! Връщаме се в миналото със страшна скорост

Той се закани, че този път ще направи така, че следващият ресорен министър да бъде задължен да довърши започнатото. Минеков заяви още, че е поставен в "неудобна ситуация", тъй като има огромни неизползвани средства в бюджета за култура, а през последните месеци са пропуснати редица възможности за финансиране на археологически проучвания, консервация и реставрация, на проекти и фестивали. 

Той се обяви за промени в Закона за радиото и телевизията и в Закона за филмовата индустрия, както и в правилника за прилагането му. Според него, необходимо е и тройно увеличение на щатния персонал в НИНКН.

МК ще работи по създаване на Закон за архитектурата

Сред приоритетите си Минеков посочи продължаването на работата по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол и превръщането й в културен център, реставрацията на бившия нотариат в София, както и ремонтът на концертната зала в Пловдив.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм