Започва Фестивалното лято в Пловдив. През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града. След предложение на комисията по оценка на проектните кандидатури, управителният съвет на общинската фондация гласува увеличение на общата стойност на отворената покана с 300 000 лева.

За отворената покана бяха получени общо 41 проектни предложения, от които експертното жури класира за финансиране 13 фестивали и събития. Водещ принцип в работата на комисията бе обогатяването на  културния афиш в Пловдив с  мащабни актуални продукции, достъпът на локална и международна публика, утвърждаването на Пловдив като фестивална дестинация на картата на Европа.

Програмата надгражда тазгодишното издание на Hills of Rock с ексклузивни участия, One Dance Week ще представи за първи път свои копродукции с едни от най-големите имена на съвременния танц в Европа, а през септември ул. „Иван Вазов“ ще бъде отново сцена на фестивала „Улица Станционна“.

Фондация „Пловдив 2019“ подкрепя емблематичния фестивал на „Държавна Опера – Пловдив“ – Opera Open, а фестивалът „Франкофоли“ става традиционен за Пловдив с второ издание през 2024-та.

Фондацията ще подкрепи и лятното издание на Пловдив Джаз Фест, годишния концерт на Соня Йончева на Античния театър и новата продукция на Драматичен театър Пловдив – „Без кръв“.

В програмата се включват още Plovdiv House Festival, ще видим второ издание на Майна Town WEEKEND,  юбилейното издание на Shake That Хълм, SPIKE Bulgarian Music Showcase, завръща се и фестивалът за аниме и гейминг култура.