Председателят на фондация “Рожен - наследство в бъдещето” Симеон Караколев публикува видео в социалните мрежи от началото на работите по издигането на 111-метровия пилон на Рожен, на който ще се вее най-големият български национален флаг на височина от 1430 метра надморска височина, което ще го превърне и в най-високият на територията на целия Европейски съюз, предаде Euronews Bulgaria.

Отпада концертът на Лили Иванова на Рожен

Идеята за изграждането на пилона предизвика противоречиви обществени реакции и съмнения за законността на бъдещото съоръжение. Впоследствие проверка на Министерството на земеделието установи, че разрешението за строеж на проекта „Пилон Рожен“ е за временен обект, а земята, върху която ще бъде издигнат - с разрешение за временно ползване.

„Кич, увит в патриотичен целофан“: Недоволство и петиции срещу струващия милион роженски пилон

Проверката на земеделското министерство е установила, че 196 квадратни метра от терена, който е ливада с площ от малко над два декара, е с променено предназначение и разрешение за временно ползване за неземеделски нужди. Разрешението за строеж за изграждането на пилона е издадено от главния архитект на община Смолян.

Изграждането на пилона струва 1 милион лева, като средствата бяха набирани чрез дарения, включително от държавни агенции, предприятия и др.

Стартира изграждането на 111 – метровия Пилон „Рожен“

По план пилон „Рожен“ трябва бъде открит с тържествена церемония на 13 юли, за да може да е готов за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023, който ще се проведе между 14 и 16 юли.

Първата копка за изграждане на 111-метровото съоръжение бе направена на 9 юни.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм