"В българското общество се надига недоволство от "поредната кичозна идея, увита в патриотичен целофан“, за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа", пише БГНЕС.

Близо 4000 изпълнители от цяла България ще събере фолклорният конкурс на Роженския събор

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

Инициативата се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, допълват от БГНЕС.

Галина Мирчева и кметът Спартански в подкрепа на националната дарителска кампания за изграждането на пилон „Рожен“

В декларация, инициирана от „Демократична България“ по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките, при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост?

Голямото Роженско знаме се превърна в 11 100 национални флага в подкрепа на Пилон „Рожен“

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен, пишат от БГНЕС. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм