В началото на редовната оперативна среща на общинската администрация, гост в Заседателната зала на Община Плевен беше младата фермерка Галина Мирчева, заменила слънчева Испания със собствено животновъдно стопанство в село Петърница, където отглежда около 900 овце.

Тя  подари на кмета Георг Спартански  българско знаме, което е част от  Голямото Роженско знаме от 2019 г., разкроено на 11 100 по-малки знамена, които в момента са в продажба и със средствата се подпомага  Националната дарителска кампания  за изграждането на Пилон „Рожен” в Родопите.  

В подкрепа на инициативата, Галина Мирчева е закупила десет трибагреника. Освен на Община Плевен, тя  ще подари знамена, които ще радват деца и учители, и на  няколко училища в града. Георг Спартански благодари за жеста и увери, че самият той ще участва с лично дарение за каузата. 

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на  фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев. Проектът за изграждането на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи. Много български фирми ще осигурят като дарения суровини, материали, транспорт, техническа и логистична помощ за 111-метровия монумент на българското знаме. Съпричастност към родолюбивата кауза  изразиха и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Новият Паметник на Обединението - Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13-ти юли т.г. Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата.