Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. От 14 до 16 юли на четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния българския фолклор.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица и съставът от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейското наместничество в Асеновград.

В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село  Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Част от фолклорната палитра на Рожен ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне, който ще се проведе на 15 юли. В него може да се включи всеки желаещ, като записването може да се направи и на място.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.

На 14 юли вечерта ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ "Бански старчета", Ваня Вълкова,  Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина,  Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки.

В съботната родопска вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“. В спектакъла „Звезден Рожен” ще се включат родопските изпълнители Димитър Керемедчиев, Тинчо Севдалинов, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Златко Кафеджиев, Филип Симидов и Фидан Меров.  

„Рожен“ 2023 отново ще съчетае етнокултурните традиции в животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, а мобилната музейната експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже местните традиции, бит и обичаи. В специализирани изложения посетителите на събора ще видят местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница. 

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме – 111-метровия пилон „Рожен“, на който ще се извиси националния флаг. Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.