На прага сме на сериозна промяна на времето. Приключва периодът със спокойна есен, много слънце и сравнително високи температури.

Атмосферната циркулация над Южна Европа се настройва на зимна вълна, в Средиземно море ще започне образуването на серия циклони, които ще окажат влияние на времето над Източна Европа и Балканите.

Прогностична карата на валежите над Балканите в неделя вечерта, 20 ноември   /WeatherOnline

Това е рецeпта за валежи. Въпросът сега е какво ще вали - дъжд, сняг, или дъжд и сняг.

Различните синоптични модели показват различни прогнози. Американският модел - GSF, показва и валежи от сняг от неделя, докато европейският модел е по-склонен да прогнозира повече дъжд.

Още няколко дни есен, после зимата пристига

Промяната на времето започва в сряда следобед, в четвъртък с повмесеместни валежи от дъжд над страната и от сняг в по-високите планински части над 2000 метра.

На места валежите ще са сериозни, но в нощта срещу петък ще спират над цялата страна.

След временно подобрение в петък, в събота към страната ще се приближи поредният средиземноморски циколон, който ще донесе и по-сериозното влошаване на времето от неделя до вторник следващата седмица.

Рекордно силна буря опустошава Испания

Тъй като моделите показват многоцентров вихър на ниско налягане, влошаването на времето ще е поне за 48 часа, като се очакват съществени валежи от неделя до вторник.

В неделя срещу понеделник през нощта на места в Северна България и Предбалкана дъждът вероятно ще започне да преминава в сняг. Дали ще се образува снежна покривка е под въпрос. По-студен въздух ще нахлува над Северна България, а южно от Стара Планина времето ще остане по-меко и според прогнозите валежите ще са от дъжд. Разбира се, в планините ще вали сняг и ще се уваличава снежната покривка.

От неделя нататък пътните условия в големи части на север и през старопланиските проходи, както и в планините, ще се усложнят, трябва да сте готови за шофиране в зимни условия.

Свлачища и наводнения убиха седем души във Венецуела

И през следващата седмица с прекъсвания ще вали, тъй като Средиземно море са кани да ни праща и още циклони, така че и около 27, 28 ноември можем да видим нови валежи от дъжд или сняг. 

Това ще уточняваме на заседанието на Синоптичната комисия в петък. Тогова ще знаем със сигурност къде ще падне сняг, дали ще падне сняг и къде ще вали само дъжд.

Тези валежи са крайно необходими, тъй като есента бе много суха и топла и е време природата да навакса - вероятно така и ще стане.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

Нека се настройваме на зимна вълна, тъй като в края на ноември вески средиземноморски циклон е подозрителен, защото може да докара и истинска снежна блокада. В случая по-скоро ще вали дъжд, но трябва да сме с едно наум, нещата могат да се промянат.

И в Европа започва понижение на температурите и настройване към зимата, в централните части на континента ще има и валежи от сняг, за които ще са виновни същите средиземноморски циклони, които ще ни пратят лошо време в близките дни.

От днес са задължителни зимните гуми или онези гуми, които имат графер от 4 и повече милиметра. 

Кога трябва да сменим летните гуми със зимни?

Не пренебрегвайте лошото време, което предстои, настройте се за каране в зимни усливия, спирачният път е по-дълъг, скоростта трябва да е по-ниска, колата трябва да е подготвена за зимни условия. 

Бъдете внимателни и следете краткосрочните прогнози на синоптиците, защото времето ще е динамично и силно променливо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм