От около десетина дни средносрочните синоптични модели показваха, че след 17 - 18-и ноември е възможна промяна в атмосферната циркулация и прекъсване на дългата серия от хубави есенни дни.

Днес на заседанието на Синипточната комисия стана ясно, че тази тенденция се запазва и с висока доза на вероятност в края на другата седмица ще видим първото зимно време у нас.

Дъждовно с по-ниски температури в петък

Синоптичната обстановка и валежитe от дъжд и сняг на Балканите следващата неделя, 20 ноември. Pivotal

В първите си десетина дни ноември е топъл и макар температурите, особено в събота и неделя, да се понижат малко, да превали, в началото на другата седмица ще останат сравнително високи - между 9 и 14 градуса. Това не са типични ноемврийски температури, а по-скоро октомврийски, но този период е към своя край.

Предимно слънчево ще е времето в четвъртък

Сега, в петък и събота, над страната от север ще нахлува по-хладен въздух и на много места, но главно в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1800 метра и от сняг. В неделя обаче времето бързо ще се подобри и до средата на следващата седмица ще е хубаво и сравнително топло за този период.

Но около 16 - 17 ноември ще започне образуването на средиземноморски циклони, което е рецепта за лошо време на Балканите и евентуално настъпление на зимата.

Зимата се крие, все още не иска да се развихря

Според синоптичните модели следващият петък страната ни ще попадне под влиянието на първия от тези циклони и ще видим валежи от дъжд, в планините от сняг, а на места в Северна България от дъжд и сняг. Възможни са и поледици.

След кратка пауза около събота от следващата неделя втори, по-дълбок средиземноморски циклон, ще окаже съществено влияние на времето у нас. 

Възможно е да се създаде типична зимна обстановка с валежи от дъжд и сняг, значителни по количество. В планините ще започне истинската зима.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

Моделите към този момент са несигуни по отношение на температурита, а оттам и за типа валежи - дъжд или сняг. В последните 24 часа смениха прогнозите два пъти - от обилен сняг, на дъжд, примесен със сняг. В следващите дни отново ще има промяна в средносрочната прогноза - или ще отидем към обилен сняг, или към повече дъжд. Предстои да разберем.

Сигурното към днешна дата е това, че ще има съществена промяна в синоптичната обстановка над страната в края на следващата седмица и това ще ни покаже, че зимата е вече тук.

Влошаването на времето тогава ще доведе до усложняване на пътната обстановка в цялата страна, но с акцент на пътищата и проходите в планинските райони, където ще вали сняг.

Свлачища и наводнения убиха седем души във Венецуела

Влошаването на времето след 20 ноември ще е с период от 72 часа, възможно е да видим съществени валежи. 

Правим уточнението, че това е тенденция в развитието на времето над нашата страна след 19 ноември, точната прогноза за валежи, сняг, дъжд, вятър ще може да се направи в началото на следващата седмица, на заседанието на Синоптичната комисия във вторник.

„Кървава луна“ ще изгрее в небето следващата седмица

Не само на Балканите се очертава пристигане на зимата. Всъщност, в северните американски щати, тя вече дойде със снежни виелици, силен вятър и ниски температури - до минус 10, минус 15 градуса. Прогнозите там са за още студ, нахлуващ от Канада, и температури в следващите 10 дни и до минус 25, минус 30 градуса, на места до канадската граница. Студеният въздух ще се придвижва на изток и юг и ще обхваща големи територии от Средния Запад и Източното американско крайбрежие. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм