За пореден път гръмотевици изкарват извън строя Момчилова крепост, което води до спиране излъчването на спектакъла за Момчил юнак, който се прожектира вечерно време на една от скалите. За разлика от предишни години, тази има пряко попадение на мълнии, което поразило и подмененото през миналата година ново модерно осветление с 16 милионно цветно излъчване, което осветяваше самата крепост и тя се забелязваше от различни точки на областта, информира кметът на село Подвис Радослав Чаушев, който се грижи и за туристическата атракция. Според него, посещението на Момчилова крепост при лошо време крие сериозна опасност за хората, именно заради привличане на гръмотевици. Започнало е спешно проектиране на нова мълниезащита, информира още Чаушев.

По проект е имало изградена една защита, но на терен през годините се доказва, че е необходимо допълнителна такава. Ние в момента проектираме допълнителна. Ще се монтира още един мълниеуловител с още едни заземители - специални. Това е нещо ново, което през годините го е нямало. Предполагаме, че след това ще имаме някаква сигурност и каквито и мълнии да има, няма да имаме щети. Обектът е много тежък, до него не се стига с автомобил, каквото и да дефектира се носи на гръб, а нещата са доста скъпи“, коментира Чаушев.

Крепостта се стопанисва от Община Смолян. Поставянето на новата защита би могло да се случи до месец, ако метеорологичните условия позволят. В противен случай ще отнеме повече време, но категорично няма да има излъчване, докато не бъде разрешен трайно проблемът. Въпреки всичко, туристическият обект е отворен за посетители и всеки може да го разгледа при хубаво време.