Родопската теснолинейка - единствената останала действаща в страната ни теснопътна линия, изпраща една изключително успешна година. Такава е равносметката на финала на 2022-ра, която ще остане в историята на Малкото влакче с цели три атракционни коледни пътувания, две от които - с ретро парен локомотив, като всички се радваха на много силен интерес. А най-хубавото е, че тази поредица е само приятен завършек на 12 месеца, изпълнени с множество положителни събития, доказали скрития и неизползван потенциал на Родопската теснолинейка.

Кристиан Ваклинов от Пазарджик, младежът, който повече от десетилетие се бори за опазването и популяризирането на колоритната железопътна линия заедно с многото си съмишленици от Гражданско сдружение "За теснолинейката", разказва за постигнатото през изминалата година с голямо удовлетворение. Но и с убеденост, че има още какво да се желае.

Младият човек има още много идеи за утвърждаването на Малкото влакче като туристическа атракция и като екологичен транспорт, който за част от населените места по уникалната за страната ни линия е без алтернатива. Ваклинов си пожелава занапред за всички по-големи празници да има по повече атракцинни пътувания и силен интерес към тях, а през останалото време - достатъчно подвижен състав, за да не се налага влакове да бъдат заменяни от автобуси.

Чуйте още по темата от Кристиан Ваклинов, с него разговаря Тина Соколова: