В Анкара се провежда световното младежко първенство по бейзбол-5 (WBSC Youth Baseball5 World Cup). В него участват 96 играчи от 12 държави от всички пет континента, съобщи "24 часа".

Програмата включва общо 50 мача, които ще се изиграят за пет дни. Първият кръг е разделен на две групи, като група "А" включва Китай, Куба, Малайзия, Тунис, Турция и Замбия, докато група "B" включва Австралия, Франция, Гана, Корея, Мексико и Китайско Тайпе. След това първите три отбора от всяка група ще преминат към суперкръга, преди първите четири отбора да бъдат определени за плейоф за медалите.

Всички мачове от WBSC Youth Baseball5 World Cup ще бъдат излъчвани на живо на GameTime онлайн стрийминг на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол (WBSC) , както и в официалния YouTube канал на конфедерацията WBSC's official YouTube channel .

Президентът на Световната конфедерация WBSC Рикардо Фракари похвали домакините за отличните условия и изрази вълнението си от бъдещето на бързо развиващата се дисциплина бейзбол-5. "Започнахме бейзбол-5 през 2017 г. и сега, когато спортът е реалност и бъдещето е отлично, като един от спортовете, които са включени в програмата на Младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.", заяви той.

Официален гост на откриването беше Юрий Алкалай, дългогодишен президент на Българската федерация по софтбол и впоследствие на обединената федерация и вицепрезидент на Европейската конфедерация WBSC Europe и председател на Комисията за бейзбол-5.

За първи път: България има съдия на младежкото световно по бейзбол-5

Ивана Динева, състезателка на отбора по софтбол „Академик“ и националния отбор и младежки посланик от младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018 е съдия на световното първенство. Ивана е член на Техническия комитет бейзбол-5 към WBSC Europe.

Бейзбол-5 се развива като младежки спорт практикуван в градски условия, каквато е тенденцията налагана от МОК за развитието и популяризирането на спорта сред младите.

Бейзбол-5 е включен и в програмата на ежегодния Национален младежки олимпийски фестивал, организират от Българския олимпийски комитет в Албена.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм