В резултат на смачкването на медиите, не едно, а вече две поколения журналисти нямат нужда от цензура, защото имат автоцензура. В момента медиите свиват кадровия си състав и нямат време да обучават млади колеги, като за проверката на фактите се грижат най-вече журналистите от едно друго по-старо поколение. Това коментира в ефира на Дарик главният редактор на вестник „Сега“ и член на Съюза на издателите Теодора Пеева.

Тя беше гост в радиопоредицата на Дарик „За медиите (само)критично”, посветено на пропагандата, дезинформацията и правото на свободно изразяване.

По думите й всеки има право да изрази мнението си на личната си страница във Фейсбук.  Важно е къде изразяваш това мнение - в обществени или частни медии, каза Теодора Пеева. Като подчерта, че обществените медии не са държавни и не отразяват и защитават правителствената позиция, а защитават обществения интерес.

Свободата на словото не е всеки да си говори каквото иска

„Свободата на словото не е всеки да си говори каквото иска – тя не е само право, а отговорност да се придържаш към фактите и да ги представиш“, коментира още тя. И добави, че в България много често една лъжа се повтаря многократно и се мултиплицира в дискусионни предавания, като така се създава благодатна точка за дезинформация и пропаганда.

За да е позитивна една пропаганда, тя трябва да стъпва върху реални факти. Докато негативната стъпва върху страховете на хората в интерес на малка група хора, посочи още Теодора Пеева.

Според нея е ключово важно критичното мислене, защото повечето българи предпочитат да вярват на своите роднини и на непознати във Фейсбук.

По повод споровете трябва или не медиите да спрат да отразяват политици, които непрекъснато лъжат, Теодора Пеева обясни, че е по-добре да им бъде давана думата и да бъдат оборвани с факти. „Колкото политиците повече лъжат, толкова повече трябва да бъдат опровергавани“, допълни тя.

„Не е плурализъм да сблъскаш в едно студио позициите на човек, който смята, че няма Ковид, въпреки че хиляди умират от този вирус, и човек, която твърди, че има Ковид“, коментира Теодора Пеева.

По думите й и пропагандата и дезинформацията разчитат на манипулация. Първият ориентир за достоверност е източникът, а вторият е доколко дадена информация е проверима физически, напомни тя.

Мерките на Брюксел срещу злоупотребата с деца в интернет

В рубриката „Из медиите по света“ Румяна Червенкова от „Капитал“ разказа за коментарите в европейските медии по повод новият регламент, който ЕК готви за регулирането на съдържанието в тях. Брюксел се готви с нови строги правила за ограничаване на материалите за сексуално насилие и злоупотребата с децата в интернет. Технологични гиганти като Мета и Гугъл ще трябва да откриват, докладват и премахват такова съдържание от платформите си.

Планът предвижда създаване на нова Агенция на ЕС със седалище в Хага, които заедно с Увропол ще следи за сексуални посегатества срещу децата. Горещите линии за защита на децата съобщават за рекордно количество такова обезпокоително съдържание онлайн, натрупано основно по време на пандемията.

Произведени са 85 млн. такива клипове и изображение, между 2010 и 2020 година е регистриран скок от почти 6000 процента от неприлични изображения на деца онлайн, съобщи тя.

По думите й активистите за дигитални права се опасяват, че новите правила могат сериозно да отслабят поверителността. Но в същото време злоупотребяващите с деца също се крият в подобни криптирани канали и затруднява проследяването и преследването на този род престъпления.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.