“Националната служба за охрана (НСО) призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.” Това посочва НСО в позиция, разпространена до медиите за катастрофата с автомобил, управляван от техен служител, в която се е возил бившият премиер Кирил Петков. 

Инцидентът стана в четвъртък в Аксаково, Варненско. Тогава излизащ внезапно автомобил отнема предимството на колата на НСО и последва тежък удар. При сблъсъка загива шофьорът на цивилната кола, а съпругата му е настанена с наранявания във варненска болница.

По-рано днес пред БНР ръководителят на Военно-окръжната прокуратура полк. Христо Тинев заяви, че е възможно да има съпричиняване от двамата шофьори на автомобилите. Той изтъкна и, че се проверява дали колата на НСО не се е движила с превишена скорост.

В позицията си от НСО изтъкват:

“Във връзка с трагичния инцидент на 16 май 2024 г. с участие на специализиран автомобил на Националната служба за охрана, държавната охранителна служба заявява, че оказва всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие. Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина”.

И добавят:

“Ръководството и съставът на Националната служба за охрана поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват искрена надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга!”