Възможно е да има съпричиняване при катастрофата с автомобил на Национална служба “Охрана” (НСО), в която се е возил бившият премиер Кирил Петков. Това съобщи за БНР ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен полк. Христо Тинев.

Катастрофата с Кирил Петков стана към 17,30 ч в четвъртък във варненския гр. Аксаково. При инцидента загина водачът на другия автомобил, който според полицията в морската столица, е изскочил внезапно от път без предимство и е бил ударен от колата на НСО. Прокурор Тинев допусна, че е възможно че е служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост, макар да подчерта, че това предстои да се установи по време на разследването. То ще се води от Военно-окръжната прокуратура, заради участието в пътния инцидент на служител от НСО. Ако се окаже, че няма съпричиняване в катастрофата, делото ще бъде препратено към Окръжната прокуратура във Варна, уточни полк. Танев.

“Категорично ще се разчита само на експертизата. Всичко останало е спекулации, внушения, политическа заигравка. Останалите неща ще ги извършим обективно, прецизно”, каца прокурорът.

Той заяви още, че в петък ще бъдат извършени допълнителни огледи на двата автомобила, участвали в сблъсъка.

След катастрофата Кирил Петков изказа съболезнования на близките на загиналия шофьор и заяви, че сприра предизборната си кампания, докато се увери, че всичко, което зависи от него, за да помогне на пострадалите и семейството, е направено. 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkiril.petkov.104%2Fposts%2Fpfbid028W85eqL2aV9LZtcoRtoHjf19Zv4Gr66B3Ts74c4yJv8hMaX2HYNsVbwXiermwYEdl&show_text=true&width=500&is_preview=true" width="500" height="326" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share

"Дали катастрофиралата край Аксаково кола на НСО се е движила с превишена скорост ще се разбере от автотехническа експертиза", заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

След снощната катастрофа политици и граждани попитаха имал ли е право Петков да ползва транспорт на НСО.

“Като бивш министър председател има право в продължение на 4 години да бъде охраняван от служители на НСО. Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамите на разследването включително и в скоростта, за която в момента много се говори, но единственият начин да бъде установена скоростта по време на движение е автотехническата експертиза, която мисля ще бъде назначена в днешните дни. В случая това, което е установено по безспорен начин за момента е, че другият автомобил е отнел предимството на автомобила на НСО”, каза вътрешният министър.