Очаквани остри дебати предизвика приемането на Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост през 2022 г на Пловдив на днешното заседание на ОбС. Както Дарик вече ви информира, в нея са включени 9 стари сгради в центъра на града, които са в много лошо състояние.

За тях съветниците от Демократична България стартираха във Фейсбук петиция за запазването им и настояха сградите да бъдат изкарани от годишната програма. Веселина Александрова поиска още парцелите в програмата, междублокови пространства предназначени за озеленяване, да отпаднат от списъка.

„Едни и същи паметници на културата вече трета година поред се вкарват в програмата за продан, вместо да се стегнат, защото процедурите в НИНКН били трудни и бавни“, коментира съветничката. Тя беше категорична, че бездействие на местната управа по отношение на имотите с архитектурна и историческа стойност, трябва да спре. Напълно очаквано, мнозинството не прие предложенията на Веселина Александрова.

С гласовете на ГЕРБ, ВМРО, Съюз за Пловдив, Кауза България и ЗС Александър Стамболийски обаче игрището на „бул. Александър Стамболийски“, красивата къща в подножието на Бунарджика и имотът на ул. „Карловска 45“ остават в Програмата за продажба. Концесията на многоетажен паркинг до Хуманитарната гимназия също.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ заяви, че за съжаление Програмата за управление на общинската собственост отдавна не е стратегически документ, а машинално нанасяне на инвестиционни интереси в един списък. Съветникът предложи 7 от въпросните сгради, паметници на културата, да бъдат давани на концесии или под наем, както и теренът на парка до хотел Санкт Петербург да бъде отчужден. Предложенията му бяха приети.

Независимият Слави Георгиев поиска в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост да бъдат добавени 3 нови подточки – едната за преотреждане на общински имоти за озеленяване, другата за придобиване на имоти за общинска инфраструктура (в т.ч. за паркове, детски градини, ясли, училища, болнични заведения и др.) и третата - идентификация на междублоковите пространства. Те обаче не бяха приети. На практика, община Пловдив няма програма за управление, а ликвидационна програма на общинските имоти, заяви още Георгиев.

А Николай Радев от БСП коментира с ирония, че явно хубавите парцели за продажба вече започват да свършват.