За трета поредна година се проведе Регионален ученически конкурс „Културна традиция и величие в моя роден край”, в който участие взеха близо 100 ученици. „Този конкурс е единствен по рода си в България“, обърна се към гостите председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти проф. Марин Русев иКонкурсът е организиран от Регионалния клон на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти в Габрово и представител подчерта: „Започна като регионален, а в третото му издание се включиха ученици от училищата в Северна Централна България. Така днес, Севлиево се превърна в „център на географията“. Това обаче стана възможно благодарение на подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима“.“

Валентин Ганев, директор на завода за керамика връчи наградите на победителите в най-оспорваната категория „Видеоклип“ за ученици от 8 до 12 клас.

Той благодари за перфектната организация на конкурса, обърна се към учителите „да предават и научават децата на ценностите, които са важни да останат и пребъдат, защото децата са бъдещето“ и пожела на учениците да продължават все така да показват своите знания.

Победителите в категория ВИДЕОКЛИПОВЕ (8 - 12 клас) са:

1. Давид Димитров Георгиев - СУ ,,Кр. Попов"– гр. Левски

2. Мирослав Емилов Йорданов ПГМЕТ ,,Ген. Ив. Бъчваров“ – гр. Севлиево

3. Жени Ивайлова Живкова -ПМГ ,,Акад. Ив. Гюзелев" – гр. Габрово

Награждаването на учениците уважи и заместник-областният управител Даниела Маринова, която изтъкна, че в този конкурс участие са взели ученици от 23 училища от областите Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен. Тя връчи наградите на победителите в категория „Есе“.

В категория „Рисунка 5 -7 клас наградите на победителите връчи Ани Андреева, директор ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров“.

В категория „Рисунка“ 8-12 клас наградите връчи проф. Марин Русев. Поощрителни награди връчи Мирослав Марков, управител на „М-ПРЕС“ ООД.

Конкурсът е организиран от Регионалния клон на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти в Габрово и представители на неговата общинска секция в Севлиево. Географското състезание се проведе в сътрудничество с Регионалните управления на образованието – Габрово, Велико Търново, Плевен и Ловеч, с любезното домакинство на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“– Севлиево, под патронажа на кмета на Община Севлиево и Областната администрация Габрово.

Разработките на учениците бяха оценени от независимо 5-членно експертно жури, чиито членове не са от административните области на участващите в конкурса ученици.