Ярка селекция от автори влиза в 23-то издание на пленера на Дарик радио „Звук и Цвят“. В рамките на седмица 14 съвременни български художници ще рисуват край морския бряг в Приморско. А резултатите от творческата резиденция ще бъдат представени предпремиерно в къщата – музей на Георги Баев в Бургас в Деня на независимостта на България.

За 23 пореден път Дарик радио събра на едно място изявени художници от различни поколения и сфери на изобразителното изкуство в хотел Магнолиите Приморско клуб.

Александър  Вълчев, Васил Колев, Греди Асса, Емануела Ковач, Иво Бистрички, Камен Старчев, Лора Пармакова, Нора Ампова, Павел Целкоски, Петя Денева, Радоил Серафимов, Румен Атанасов, Стефан Божков и Яна Жезвелер са част от престижната селекция в тазгодишното издание на „Звук и Цвят“.

Първи до вълнуващата експозиция ще се докоснат бургазлии и гости на града. Най-новите творби на авторите ще бъдат изложени точно след седмица, на 22 септември в къщата музей на художника Георги Баев.

Изложбата под заглавие „Колекция с продължение“ се осъществява със съдействието на Национален фонд Култура и домакинството на Община Бургас.

Дарик радио е единствената българска медия, която не само говори за изкуство, но и допринася за неговото създаване, организирайки от 1999 година пленера „Звук и цвят”.

От тогава, всяка година по същото време – между лятото и есента, на същото място край морския бряг, Дарик събира автори, които с времето формираха кръг от над 170 художници.

Сред характеристиките на начинанието са: приемственост и многообразие, дух за творческа общност, среща на ярки артистични индивидуалности, атмосфера на диалогичност и приятелство, които все по-рядко откриваме в културното пространство.

А резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско визуално изкуство. Произведения от нея са били представяни през годините не само в България, но и в различни точки на света.

Новини от Дарик Бургас