Висшият съдебен съвет разглежда исканията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Първото предложение беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия. А поводът – посещението на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1-ви май. Предстои по него да бъде изслушан заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

ВСС реши да не налага наказание на Борислав Сарафов

Второто предложение е изявлението на обвинител №1 пред медиите на 15-и май, когато той, след като скъса оставката си, заяви "между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание". Според четиримата членове на Прокурорската колегия това противоречи на нормите на етичния кодекс на магистратите.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

Според Гешев зад исканията прозира опит за превземане на съдебната система от политическата власт. След като съберат всички доказателства, тогава кадровиците ще гласуват "за" или "против" уволнението на Гешев.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм