Бургас се оказа най-желаната локация за реализирането на филмови проекти, които успяват да завладеят младата публика в киносалоните.

Списъкът с подходящи места нараства, а режисьорски и продуцентски екипи търсят логистична и финансова подкрепа за заснемането на лентите си именно на територията на областния център.

Солниците, Моста, Морска гара, Летището, Грамофона и Часовника са само някои от най-утвърдените места от красивия град, които с лекота се вграждат във филмовите кадри.

Ченгене скеле се превърна в българската Венеция за киномайсторите. Това стана ясно на официалното представяне на културните проекти от общинския фонд „Култура”.

Четири пълнометражни филми и един сериал също бяха обсъдени на срещата. Сред присъстващите бяха Калоян Лалев и Неда Морфова с  „Дъщерите”, Ники Урумов и Александра Костова с „Жени извън употреба” , Стефан Тенев с „Клошар” и други.

Впечатляващ е актьорския състав на всички проекти, като сред най-открояващите се имена са Юлиан Костов, Деян Донков, Алекс Сърчаджиева, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Юлиан Костов, Герасим Георгиев – Геро и много други. Бургаските таланти са Никола Парашкевов, Пламен Манасиев и Асен Лозанов.

В състава на журито са режисьорът Радой Николов, зам. - кметът по "Култура и вероизповедания" Диана Саватева, директорът на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова и общински съветници.

"За нас е много важно осезаемото присъствие на Бургас, местата, хората от града, както и да се даде възможност на наши актьори за изява.", коментира журито.