Шестгодишното дете, което беше блъснато в хисарското село Старосел, е в тежко състояние, съобщиха от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Детето е в хирургично отделение на болницата, сложени са му два дрена, има черепно-мозъчна травма, двустранни тежки изменения, няколко счупени ребра и контузионен бял дроб.

Семейството на детето съобщи, че момченцето има нужда от кръвопреливане, като няма значение от кръвната група. Желаещите да дарят кръв за него могат да го направят в болницата, като името на детето е Михаил Ивайлов Николов.

Инцидентът стана в понеделник сутринта, докато момченцето пресичало с дядо си малка улица в селото. Зад волана на автомобила, който го е ударил, е бил кметът на населеното място Матея Гудев. Той беше задържан за 24 часа, но вече е освободен. Направени са му тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. Образувано е досъдебно производство.

"Ужасно съжалявам за инцидента. Съчувствам на Михаил и на родителите му, защото знам каква болка преживяват в момента и се надявам Михаил да се възстанови”, каза в коментар пред NOVA, след освобождаването си от ареста кметът Матея Гудев. „Имам стаж 40 и няколко години зад волана. Когато погледнах напред, слънцето ме заслепи. Оказах първа помощ”, заяви още кметът на Старосел.

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебното производство за това, че 67-годишният кмет на село Старосел, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение по пътищата, при което е блъснал 6-годишния Михаил и по непредпазливост му е причинил средна телесна повреда.

Към момента по делото е извършен оглед на местопроизшествие, разпитани са четирима свидетели - очевидци. Установено е, че на 18.07.2022 г. около 10 ч.  Гудев, правоспособен водач на МПС,  управлявал лек автомобила си по улица „Братство“ с ниска скорост. На кръстовището с ул. „Ал. Стамболийски“ блъснал движещото се по пътното платно 6-годишно дете, водено за ръката от дядо си.

Към настоящия момент пострадалото дете е настанено в УМБАЛ „Св. Георги“ в гр. Пловдив с травми на гръден кош и опасност за живота.

Действията по разследването продължават. Предстои назначаването на автотехническа и съдебномедицинска експертизи за установяване на фактологията по случая, причините за настъпилото пътнотранспортно произшествие и причинените телесни повреди.

Още новини от Пловдив