В местността Йолковица се намира лобното място на Христо Ботев. Днес мястото е отбелязано с малка скала с надпис: На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое – жив си ти!

Всяка година на 2 юни – датата на неговата смърт – на върха се събират хиляди хора от цялата страна, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев, неговите четници и на всички, загинали в борбата за освобождение на България. Тук завършва и националният туристически поход По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица. Походът се провежда от 1946 г. насам без прекъсване в периода 27 май – 2 юни. Всяка година стотици туристи минават 120 километра от Козлодуй до връх Околчица.

На около 20 километра от Враца се намира връх Околчица. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876 г. за Освобождението на България.

Паметникът е висок 35 метра и представлява железобетонен опълченски кръст. В основата му се намира параклисът Свети Георги.

Паметникът е построен през 1937-1938 г., въпреки че мястото за издигането му е избрано още през 1901 г. от специална комисия, в която участват и девет от Ботевите четници. Мястото е избрано, защото е достъпно и е най-близко до последното сражение на четата през 1876 г. Опълченският кръст на върха през 1947 година бил заменен с петолъчка, но през 1991 година паметникът отново придобива първоначалния си вид.