Внучката на Нелсън Мандела Золека Мандела е починала от рак на 43-годишна възраст, съобщи говорител на семейството в изявление от вторник, съобщават от CNN.

"Золека почина вечерта в понеделник, 25 септември, заобиколена от приятели и семейство", се казва в изявлението, споделено в официалния ѝ профил в Instagram.

В профила тя документираше битката си с рака. На 23 август тя написа: "Какво да кажа на децата си? Как да им кажа, че този път може да не успея да изживея живота си? Как да им кажа, че всичко ще бъде наред, когато не е? Аз умирам... Не искам да умирам."

Фондация "Нелсън Мандела" също излезе с изявление във вторник, в което се казва, че "изказва най-искрени съболезнования на семейство Мандела по повод трагичната кончина на Золека Мандела снощи".

Фондацията я описва като "неуморен активист за здравеопазване и справедливост".

"Нейната работа за повишаване на осведомеността относно превенцията на рака и непоколебимият ѝ ангажимент за премахване на стигмата, свързана с това заболяване, ще продължат да вдъхновяват всички нас", се казва в съобщението.

Нейната активност включваше и кампании за пътна безопасност, след като 13-годишната ѝ дъщеря Зенани загина в автомобилна катастрофа през 2010 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм