Шест проекта са финалисти в тазгодишния Национален конкурс „Млад благотворител”, който вдъхновява, обучава и подкрепя деца в ученическа възраст да търсят и намират доброволчески каузи, да създават проекти за тях и да успяват да ги реализират. Отличеният първи проект е на 14-годишната Алина Ставрева – осмокласничка от Ямбол, която иска да съхрани и популяризира автентичния фолклор и носиите в село Генерал Инзово.

Това съобщиха в студиото на Дарик Станислава Рашева – председател на УС на фондация „Благотворител” и журналистът Валерия Чанкова, член на журито. Двете гостуваха в предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно”.

183 проекта са изпратили за шест години ученици от цялата страна

Тази година е шестото издание на конкурса, като от началото му досега фондацията е получила 183 проекта на ученици от 7 до 12 клас от цялата страна. „Искаме да накараме децата да повярват, че могат и има кой да застане до тях, за да реализират идеите си”, каза Станислава Рашева. По думите на Валерия Чанкова е хубаво да бъдат поощрявани идеите на децата, защото в техния дигитален свят е добре да излязат извън компютъра и телефона си – да виждат проблеми навън и да искат да ги решават.

Три теми е имало в тазгодишния конкурс „Млад благотворител” – помощ за деца, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда, съхраняване на националното ни наследство и грижа за природата и екология.  По думите на Станислава Рашева най-голям интерес има към темата за екологията.  „Вероятно, защото те виждат как се съсипва природата и им е много по-близко като тема и проблеми”, добави тя.  

Полуфиналисти са преминали обучение как да реализират идеята си

Според Валерия Чанкова тази година оценяването е било доста по-сложно. Защото учениците е трябвало да напишат финансов план, да си поставят въпроса с какви трудности ще се сблъскат и да дадат решение. Така стъпка по стъпка караме тези млади благотворители да израстнат, добави журналистът.

Станислава Рашева подчерта, че най-ценното тази година са били трите обучения, които е имало за 16-те проекта – полуфиналисти в конкурса. Три обучения имаше, в които се включиха 70 човека – ученици и учители. Те се обучаваха как да правят комуникация на каузи, как да развият и планират идеята си, как да печелят съмишленици, обясни тя. 

Победителят в конкурса ще получи 1 500 лв. за реализирането на проекта си, призираният на второ място ще получи 1 200 лв., а проектът на трето място – 1 000 лв. Останалите три проекта, стигнали до финал – съответно на 4-то и 5-то и 6-то място ще бъдат подкрепени от фондацията с по 800 лв.

Победителката ще съхрани в диск автентини фолклорни песни

В репортаж за Дарик победителката в конкурса – Алина Ставрева от Ямбол, разказа за проекта си „Ромбана”. Идеята за него й хрумва след като посетила пролетния празник „Ромбана” в близкото село Генерал Инзово, където чува фолклор, типичен само за това село и вижда автентични носии, характерни за местните жени.

„Казах си, че щом аз за първи път чувам за този празник, въпреки, че живея на 20 минути от това село, едва ли много хора познават традициите там”, разказа Алина. Така тя решава да направи проект, с който да кандидатства в конкурса на фондация „Благотворител”. Целта й е да направи студиен запис на пет от най-типичните песни в селото, които да бъдат издадени в 50 диска, заедно с албум със снимки на уникалните носии.

Музиката е важна част от живота на Алина – тя ходи на уроци по поп и джаз пеене. Но признава, че връстниците й не слушат и не познават българския фолклор. Семейството й е било нейната подкрепа, а брат й – вдъхновение, защото преди време той също е участвал и направил свой проект в конкурса „Млад благотворител”.

„Като правиш добро, няма как да се оцени то като по-добро или не толкова, но вероятно журито е видяло в проекта ми колко съм нахъсана да го направя. Благотворител е много сериозна дума и веднага си представям възрастен човек, който може да го помага и го прави. А когато сложиш едно „млад” пред благотворител става прекрасно, защото ти се чувстваш отговорен човек, който може да помага на другите и да направи нещо добро”, каза още победителката в конкурса.

Деца от Русе, Бургас, Варна, Дулово и Бухово са сред финалистите

Сред финалистите в конкурса е проектът "Създай-ЕКО-Дари", в който две ученички от Математическата гимназия в Русе съчетават екологичната тема и грижата за деца, лишени от родителстки грижи. Връзката им с такива деца ги кара да инициират проект, който ще им помогне да изведат тези деца и заедно да засаждат дръвчета и храсти.

 На трето място е класиран проектът „Българските шевици - мост между поколенията" на Румяна и Антония от Бургас. Двете срещат възрастни хора, които пазят традицията на везбарството и деца, лишени от родителски грижи. Проектът "EcoSmoke" на двама ученици от Варна е класирани на четвърто място, като си поставя за цел с конкретни стъпки да намали вредата от фасовете върху околната среда.

„Съхрани природата - промени града" е проектът на ученици от Дулово, който иска да популяризира разграждането на биологични отпадъци в града, а "Тайните пасища на Чичовите конье" е проектът на ученици от Бухово, в който те ще проучат корените на тази песен.

Чуйте целия разговор по темата в ефира на Дарик. 

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. 
www.activecitizensfund.bg