Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет за българските правителства, коментира служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той уточни, че през следващата седмица реакторът в пети блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи отново след плановия ремонт с изцяло неруско ядрено гориво. Усилено се работи и по реализацията на проектите за 7-ми и 8-ми блок, като вече има поет ангажимент от банкова институция за отпускане на необходимите средства, както и от две компании за реализация на дейностите.

“Проектът, освен изключителната му важност за енергетиката, не само на България, не само на региона, но и в целия общоевропейски план, ще има ключово значение за българската икономика, т.нар. термин “локализация” - това е силното участие на български фирми, български експерти в реализацията на проекта. Говорим за сериозно участие от 30-40% от тези разходи, които ще бъдат извършени за реализацията на 7-ми и 8-ми блок да останат в България”, заяви Владимир Малинов.

Министърът на енергетиката коментира и дейността на мините в Маришкия басейн, като подчерта, че една от целите е запазване на работните места. Той уточни, че решението на Народното събрание по отношение на минното дело е устойчиво.

“Ние сме поели ангажимент да осигурим 1 млрд. лв в рамките на 4 години в процеса на рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази на работата на операторите на централите, не само за ТЕЦ 2, но и за целия регион”, каза министърът.

Според него предвидените от държавата мерки ще гарантират предвидимост и устойчивост на въглищните централи, които са ключови за енергийната сигурност на страната.

Чуйте прикачения звуков файл.