В деня на Свети Трифон в Асеновград отново ще се случи чудо - ще потече вино от чешма. Неслучайно градът е известен със станимашката малага, произвеждана от майстори винари, отглеждали мавруд още от древността.

Празничният ден ще бъде съпътстван с множество събития. Празникът на виното ще бъде отбелязан със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджаков (на ул. "6-ти януари"). Ще се прелее вино, за да е плодородна и благодатна годината. От там ще започне празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса за най-добро домашно вино, което ще спре до църквата „Св. Богородица - Благовещение“ („Рибната църква“). Там ще е и ритуалът „Вино от чешма“.

Празничното шествие продължава от църквата до местността „Св. Трифон“. Там ще бъде поставено началото на пехливанските (народни) борби. Малки и големи бойци ще мерят сили цял ден на тепиха. Победителят в пехливанските борби ще получи 100-килограмов жив овен, както повелява традицията. 

Междувременно снощи бяха наградени призьорите в кулинарния конкурс за „Най-вкусни станимашки сармички“. 14 участници се включиха в тазгодишното издание, като за първи път сред тях имаше и четирима мъже. Представителите на мъжкия пол показаха, че са достойни майстори.

Двете поощрителни награди отидоха при Иляз Наимов и Сали Кадиров. Наимов получи поощрителна награда за своите зелеви сарми, но при лозовите той грабна първото място. В категория зелеви сарми бронзовото отличие взе Тодорка Куциянова, сребърната втора позиция грабна Васил Буцев, който само преди дни получи награда и в конкурса за най-добро домашно вино. Първото място и званието майстор на станимашките сармички отиде при Атанаска Костадинова.

Ана Видева от Пловдив впечатли журито със сармички за диабетици, приготвени с булгур, кафяв ориз, сушени домати, праз, целина и къри. В конкурса се представиха и други интересни предложения, като сармички в листа от репички.

Преди дни бяха наградени и призьорите в 31-вото издание на конкурса за Най-добро домашно вино, организиран от Община Асеновград. В конкурса се включиха майстори-винари от Асеновград, Пловдив, Първомай, Мадан, Куклен, Перущица и селата Крумово, Червен, Тополово, Долнослав и Житница, сред тях има и 11 жени.

Ето най-добрите:

В категория „Червени вина на винари от асеновградска община“:

I място – Никола Райчев

II място – Никола Ангелов

III място – Стамен Стоянов

В категория „Червени вина на винари извън асеновградска община“:

I място – Костадин Павлов

II място – Йорданка Венинска

III място – Петко Чиликов

В категория „Бели вина“:

I място  – Тахир Рамадан

I място Розе – Георги Димитров

I място Пелин – Жана Стоянова

Най-млад финалист стана Любослав Ангелов, а най-възрастният отново бе Петко Чиликов. Наградата „Никола Македонски“ грабна Валентин Буцев с вино от традиционния за Асеновград сорт Мавруд.