Виктория Радославова се занимава с монтаж на филми и сериали от 12 години. Едни от най-добрите български заглавия са нейно дело. Тя е създател на Фондация "Чуй ме със сърцето". Основната дейност на фондацията е да предостави достъп на всички глухи хора в България до родното кино. Оказва се, че в България има близо 130 000 човека с частично или напълно загубен слух. Поради липса на субтитри за тази част от обществото ни те не са гледали нито един български филм.

Николай Корчев в „40 до 40“

Дейността на фондацията започва с 10 прожекции на български филми в Дом на киното, на които проверяват доколко глухата общност има интерес да гледа български филми. Оказва се огромен.

Вследствие на това Виктория създава партньорства с всички организации на глухи хора в България и създава гигантска доброволческа програма за субтитриране на филми. Близо 200 българи се включват в каузата на фондацията. резултатът - субтитрирани са всички къси БГ филми в платфромата noblink.bg - 150 заглавия. Всички те са достъпни за глухите хора.

Марина Тодорова в „40 до 40“

След това Виктория печели проект към Национален фонд култура, с който успява да направи субтитри на 20 пълнометражни български заглавия, част от каталога на платформата за бг кино - gledam.bg. И това далеч не е всичко.

Паралелно с предоставянето на достъп на глухите хора до български заглавия, Виктория успява съвместно с Национален Филмов Център да направи две ключови законови изменения:

Кристиян Стойчев в „40 до 40“

1. всеки филм, който се създава от тук нататък, задължително ще трябва да бъде предаван със субтитри на български, но със специални елементи за глухите хора, което значи, че повече няма да има дефицит на достъпа до БГ киното от глухите хора.

2. Всички кина са задължени да пускат субтитри на всички БГ заглавия при поискване на каса на подобна услуга.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм