Важното е България да излезе от безвремието. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира хода на преговорите за съставяне на правителство. Тя призова да се изчака краят им, като видя възможност повече партии да се отзоват на призива за преговори в лидерска среща.

"Нека да изчакаме края на преговорния процес и да видим какви ще са заключенията на преговарящата група. Борисов обеща и лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват повече партии", каза тя.

Йотова подчерта, че предстои Среща на върха в Брюксел, на която трябва да се вземат важни решения. По думите й те се отнасят до това как ще се развива България в следващите години и какви ще са приоритетите, които ЕК и европейските институции ще сложат на дневен ред. Тя коментира още, че досега не е чула нито изпълнителната, нито законодателната власт да кажат какви са трите или петте приоритета, които България ще защитава.

"Важното е България да излезе от безвремеието. Очевидно служебният кабинет не може, не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и по-издържана българска позиция. На това трябва да се сложи край", смята Йотова.

На въпрос дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите Йотова подчерта, че не е говорила с него поради посещението му в Черна гора, но подчерта, че както досега, президентската институция ще спазва всяка буква на Конституцията.