БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11:00 ч. в Народното събрание. Тя не се състои, тъй като в парламента нямаше нито един представител на БСП. От партията посочват, че Изпълнителното бюро на БСП е обсъдило поканата от  ГЕРБ за среща между преговорни екипи за подкрепа на правителство, но са решили да не участват в такава. 

"БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС, форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години,  ПГ на БСП за България ще води разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50 Народно събрание и приоритетите на България", посочват социалистите.

В понеделник пред БНР новизбраният председател на ПГ  на "БСП за България" Борсислав Гуцанов обяви, че няма да разговарят с партията на Борисов за съставяне на правителсвто. Поканите за преговори бяха отклонение и от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане". Днес трябва "Има такъв народ", както и "Величие" да се срещнат с преговорния екип на ГЕРБ. 

След единствената проведена среща до момента - тази с ДПС, стана ясно, че партията на Борисов и Движението са намерили обща визия в програмите. Част от темите, по които са открили сходство са съдебната реформа, борбата с корупцията, Шенген и еврозоната.