Избирателите казват едно и също, не искат повече политика на конфронтация, не дават своето доверие на нито една партия, така че да може да управлява еднолично и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие. Резултатите от последните избори ни дават основание да си направим ясно извода, че повече не може да се бяга от отговорност. Затова ние от ГЕРБ-СДС изпратихме покани към партиите, заяви Деница Сачева.

По време на първото си изявление след старта на преговорите Сачева уточни, че на поканата на ГЕРБ са се отзовали от ДПС, а отказ са получили от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане".

"Имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети за страната ни, свързани с Шенген, членството в еврозоната, с икономическия растеж, който се основава на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и връзката му с образованието, политиките за модернизация на отбраната и политиките в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията", уточни Сачева.

По думите ѝ разговорите ще продължат и в следващия ден с останалите парламентарно представени групи.

Съвпадение в приоритетите

"Получихме ясен сигнал от хората които гласуваха, че нашият проевропейски избор се препотвърждава, включително и от избирателите на БСП. Ясен е нашият геополитически избор. Хората очакват резултати", посочи още Сачева.

Общо виждане за съдебната реформа и борбата с корупцията

Рая Назарян от ГЕРБ допълни Сачева като на свой ред заяви, че с ДПС имат еднакво виждане за антокорупционната реформа. За Закона за съдебната власт сме на на мнение, че трябва да изчакаме Конституционният съд да се произнесе, каза Назарян.

Теменужка Петкова обясни, че основни акценти в разговора са били публичните финанси и икономиката. "Със задоволство мога да отбележа, че в тези области имаме изключително много сходства с ДПС", каза Петкова. Тя уточни, че основен приоритет и на двете партии е членството на България в еврозоната.

„Обсъдихме и възможностите за привличане на чуждестранни инвеститори в страната, колегите от ДПС имат конкретни предложения в тази посока, разбира се, ще ги обсъдим и ще направим всичко необходимо те да станат факт при едно бъдещо четиригодишно управление“, подчерта още Петкова.

Както Дарик съобщи по-рано ГЕРБ-СДС изпратиха поканите за преговори към останалите партии от 50-ото Народно събрание

Двустранните разговори ще се водят в Народното събрание, а целта им е ГЕРБ да обсъди с останалите партии дали и как може да бъде подкрепено правителство с първия мандат, който ще бъде връчен на партията на Борисов.

За утре поканите са отправени към БСП, “Има такъв народ” и "Величие".

Миналата седмица Бойко Борисов каза от какво партията му може да отстъпи, но и на какво държи при съставянето на редовен кабинет. Той няма да се кандидатира за министър-председател. Премиерският пост и водещите министерства  - външно, военно и енергетика, трябва да са доминирани от министри на ГЕРБ в експертен кабинет, каза Бойко Борисов.

Първоначалните нагласи на някои от партиите са ясни - ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет и ще бъде в опозиция. БСП също взе решение да не даде подкрепа за правителство с първия или втория мандат. Столетницата обаче не изключи възможността да се яви на преговори.

"Възраждане" остава на досегашната си позиция - ще подкрепи единствено кабинет с евентуален свой мандат.

ДПС прие поканата да преговаря с ГЕРБ още преди да я получи. Във Facebook, ден преди Борисов да анонсира поканите си към останалите партии, Делян Пеевски го призова да търси разговор с партийните лидери.

“Има такъв народ” и “Величие” не са заели категорична позиция дали биха дали гласа си за правителство с първия мандат. Партията на Слави Трифонов даде сигнали за нужда експертен кабинет, а от “Величие” казаха, че няма как да дадат индикация за намерението си при положение, че не са запознати в конкретика с предложенията на ГЕРБ. Николай Марков заяви, че би разговарял с Бойко Борисов, но не и с преговорния екип на първата политическа сила.