ГЕРБ-СДС изпратиха поканите за преговори към останалите партии от 50-ото Народно събрание. В следващите 48 часа партията на Бойко Борисов планира да проведе общо 6 срещи - по 3 на ден.

Двустранните разговори ще се водят в Народното събрание, а целта им е ГЕРБ да обсъди с останалите партии дали и как може да бъде подкрепено правителство с първия мандат, който ще бъде връчен на партията на Борисов.

За днес ГЕРБ са поканили ДПС, “Продължаваме промяната - Демократична България” и "Възраждане", а за утре - БСП, “Има такъв народ” и "Величие".

Миналата седмица Бойко Борисов каза от какво партията му може да отстъпи, но и на какво държи при съставянето на редовен кабинет. Той няма да се кандидатира за министър-председател. Премиерският пост и водещите министерства  - външно, военно и енергетика, трябва да са доминирани от министри на ГЕРБ в експертен кабинет, каза Бойко Борисов.

Първоначалните нагласи на някои от партиите са ясни - ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет и ще бъде в опозиция. БСП също взе решение да не даде подкрепа за правителство с първия или втория мандат. Столетницата обаче не изключи възможността да се яви на преговори.

"Възраждане" остава на досегашната си позиция - ще подкрепи единствено кабинет с евентуален свой мандат.

ДПС прие поканата да преговаря с ГЕРБ още преди да я получи. Във Facebook, ден преди Борисов да анонсира поканите си към останалите партии, Делян Пеевски го призова да търси разговор с партийните лидери.

“Има такъв народ” и “Величие” не са заели категорична позиция дали биха дали гласа си за правителство с първия мандат. Партията на Слави Трифонов даде сигнали за нужда експертен кабинет, а от “Величие” казаха, че няма как да дадат индикация за намерението си при положение, че не са запознати в конкретика с предложенията на ГЕРБ. Николай Марков заяви, че би разговарял с Бойко Борисов, но не и с преговорния екип на първата политическа сила.