Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино в Рим“. Събитието е важна част от културния календар на италианската столица, очаква се с нетърпение както от българите в Рим, така и от италианската публика, и дава среща на представители на артистичния свят. 

„Човек съществува единствено в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини показват природата на твореца – да предизвика, да се бунтува, с талант и майсторство да предава на другите всичко, което носи творческата му душа“, обърна се вицепрезидентът към присъстващите. 

„След години на затишие българското кино преживява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо“, изтъкна Илияна Йотова.

Програмата на „Празника на българското кино в Рим“ включва- „Диада“, реж. Яна Титова; „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев; „Майка“, реж. Зорница София; документалната поредица с реж. Георги Тошев „НепознатиТЕ“ – „Христо завинаги“ и „Чапа срещу Фелини“; „Ваймар експрес“, реж. Милена Фучеджиева.

Фестивалът ще продължи до 23 юни.