„Lamento/Прекъсната молитва“ е творба за струнен оркестър, посветена на жертвите от една война, водена от Путин спрямо суверенна и независима Украйна.

Това е молитва, която не може да достигне до небето, защото небето е покрито с бомби.

Това е музика, която не може да развие себе си, защото смъртта стои на пътя и.

„Lamento/Прекъсната молитва“ следва своята Via Dolorosa от страданието до отчаянието и постепенно умира в сподавените последни удари на човешкото сърце.

С „Lamento/Прекъсната молитва“ авторът отдава почит на невинните жертви на една война, за която няма никакво оправдание.

В края на произведението звучи средновековната секвенция „Dies irae“ („Ден на гнева“, средновековна секвенция на Тома от Челано, разказваща за страшния съд).

Само че този ден на страшния съд не е страшен. А скръбен и самотен – като изчезващ звук на цигулка, която всеки момент ще бъде посрещната от куршум или бомба.

Д-р Венцислав (Венци) Мицов е роден през 1971 година в Кюстендил. Учи пиано в СМУ „Л.Пипков“ в София, а композиция изучава в Българска държавна консерватория при професор Александър Танев.

Д-р Венци Мицов е преподавател във факултета по изкуствата, катедра „Музика“ в ЮЗУ „Н.Рилски“. Редактор е и в сайта „Offnews.bg”.

Д-р Мицов е член на УС на Българска музикална асоциация и на надзорния съвет на ПРОФОН. Член е на експертния съвет, който пише културната стратегия на София за периода 2023-2033 година, както и на Творческия съвет на Столична програма „Култура“.

Автор е на симфонична, камерна и филмова музика, пише музика за телевизионни реклами, композира и песни за поп и рок изпълнители.

В периода 2015-2019 е общински съветник в Столичен общински съвет, където е член на постоянната комисия по култура и образование.

Концертът е с начален час 19 на 31 август. 

Същата вечер на сцената със Симфониета Враца ще свири корейската пианистка Джунгхуа Ли.