Една от основните задачи на скандалите около МВР и Агенция „Митници” е да заглуши случващото се във временната парламентарна комисия за Нотариуса. Това коментира в предаването на Дарик „Без претенции” адв. Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки”. Според него при изслушванията в комисията са разкрити много нелицеприятни факти, свързани с дейността на кръга около Петър Петров – Еврото и „Осемте джуджета”, които стигат до върховете на прокуратурата и политическата система.

Адвокатът коментира, че през създадената комисия за Мартин Божанов са се намерили доказателства за работещо паралелно правосъдие с паралелно деловодство, осъществявано през бивши прокурори и брокери с влияние.

“Точно през тази комисия си разбра, че в прокуратурата действа така нареченото “Семейство”. “Семейството” имало за свой дом втория етаж на ресторант “Осемте джуджета”. Не първия етаж, където били вкусните манджи и се убивали всички да хапнат манджа…

Постановлението за привличане на Пепи Еврото като обвиняем беше отменено, досъдебното производство - прекратено, тъй като се разбра пак през парламентарната комисия, че в него изтичат имената на висши прокурори и се стига до най-върховното ниво в прокуратурата.

Това уплаши хората, които са назначили тези хора в прокуратурата, буквално, със своето политическо влияние и които са направили политико-прокурорска сглобка за заобикаляне на Конституцията и законите и осъществяване на частно правосъдие в личен интерес”. 

На въпроса дали ще се разплетат някога схемите около убития Мартин Божанов и магистратите, свързани с него и с групата около Петьо Петров – Еврото, Величков беше категоричен, че няма да бъде скоро, ако не бъдат сменени всички ръководни кадри в прокуратурата и не бъде спряно назначаването на главни прокурори, които по думите му са „политически избрани лица“.

„Това е прокурорска република. Всичко се командва през центрове в прокуратурата и след това се изявява в политиката“. 

Гледайте целия разговор в прикачения файл.