Великденска благотворителна кампания стартира Дамски Лайънс клуб Сексагинта приста - Русе, съобщи в ефира на Дарик радио президентът на организацията д-р Розина Мирчева.

Акцията е насочена към незрящите хора. На входа на няколко търговски обекта в Русе доброволци на клуба ще събират даренията под формата на пакетирани храни и консерви. Желаещите да подкрепят инициативата могат да закупят продукти и да ги предоставят на организацията. Набраните помощи ще бъдат предоставени на Съюза на слепите в Русе, на който оказва помощ и подкрепя Дамският Лайънс клуб Сексагинта приста. Една от причините е, че Лайънс движението възниква с идеята да подпомага незрящи хора, като през далечната 1925 г. организацията се нарича „Рицари на слепите в битката им срещу мрака“, обясни д-р Мирчева.

Дамите от клуба организират кампании, които са насочени към подпомагане също така на хората с диабет, на социално слаби граждани и деца в неравностойно положение. Преди няколко месеца те дариха нова сензорна стая, която да се използва от децата, които посещават Обединени детски услуги „Слънчо“ в бившия дом „Майка и дете“. Тя се използва основно от малчугани със сензорни нарушения и затруднения в приемането на информация с различните си сетива.

Клубът е основен спонсор на Детския театрален фестивал в Русе. А в рамките на благотворител бал на Лайънс клубовете русенци дариха 6800 лева за изграждането на водно-рехабилитационен център за деца с увреждания - инициатива на фондация „Александър Русев“, съвместно с Община Русе.

Благотворителна акция ще бъде организира и при предстоящото отбелязването на 25-ата годишнина на Дамски Лайънс клуб Сексагинта приста - Русе.

Цялото интервю с д-р Розина Мирчева чуйте в прикачения файл: