Реконструкцията на стадион "Българска армия" ще гарантира 16 000 места. Това стана ясно по време на представянето на новия стадион на "червените", предадено от dsport.bg. Целият стадион ще бъде покрит, а сектор А ще бъде изграден като мултифункционална сграда на 4 нива. Стадионът ще е изграден така, че да отговаря на изискванията на "Категория 4" на УЕФА. През времето на строителството ЦСКА ще ползват за своите мачове стадион "Васил Левски".

Почина гениалният нападател Петър Жеков

Разходите на стадиона ще бъдат между 80 и 90 млн. лева, разкриха архитектите, които са ангажирани с проекта.

Величествен и модерен: Как ще изглежда новият стадион на ЦСКА? (снимки)

Началото на строителството трябва да започне през есента, но трябва да бъде гласувана проектната документация през различните инстанции. Всичко трябва да бъде в съответствие в закона и не трябва да се прескачат процедури. Строителството трябва да приключи в срок от 18 месеца от началото на стадиона.

Старите пилони за осветление ще бъдат премахнати и ще бъде монтирано ново модерно LED осветление. Специално внимание ще бъде обърнато на тревата, като ще бъдат изградени системи, които ще гарантират, че тревното покритие ще бъде на топ ниво през цялата година.

Масови ексцесии между фенове и полиция на футболно дерби в Гърция (видео)

Капацитетът на Сектор А ще бъде 2520 места, сектор Б е разделен на две зони – зона за гости 1030 места и 3340 места за домакините. В Сектор В се събират 4540 места. Сектор Г ще събира 4570 човека.

"За да остане ЦСКА на Армията, се направиха много компромиси. На всички ни се искаше стадионът да е по-голям. Вариантите бяха два или да си изберем друго място, но това вече нямаше да е домът на ЦСКА, или да се съобразим с това, което имаме", каза Данаиил Димов.

От архитектурната кампания IPA разкриха, че проектът е за реконструкция, която трябва да стане в рамката на настоящето съоръжение. 

Бомбичка уцели физиотерапевта на ЦСКА по време на дербито с Левски

"Днес е специален ден за ЦСКА. Днес феновете на клуба и широката общественост ще имат възможността да се запознаят с проекта за новия стадион. Щастлив съм да бъда тук заедно с арихтектите, които работиха толкова време", каза Филип Филипов.

"Съвместното дружество беше създадено сравнително скоро, то е плод на много работа. Надявам се да оцените това, което е направено и да ви хареса", заяви Даниил Димов.

В пространството пред стадиона ще бъдат премахнати тренировъчните игрища и ще бъдат засадени много нови дървестни видове и там ще се оформят алеи.

Пребиха жестоко български футболист в столичен хотел (снимки)

Какво ще има на сектор А - той ще е изграден като многофункционална сграда!

"Целта на клуба и нас беше да изградим модерно съоръжение, което да създаде отлични условия за страхотни изживявания на всички посетители. Стадионът може да бъде разделен на два подобекта. Ще има комфорт зона - обширно пространство, отворено към парка. Сектор А е една специална част. Един от най-впечатляващите обекти в цялата сграда. Може да се определи като модерна сграда на четири нива. Входните пространства които са предназначени от картодържателите от ниво бронз. Централно е основният вход, който ще помещава в себе си рецепция. След чекиране ще ги насочват към съответната зона, която е правилна за тях. Продължаваме с фен шопа и музея - ще бъде развито на две нива. Магазинът ще работи целогодишно и ще следваме всички тенденции за обзавеждане и функциониране. Спортно техничсака част ще бъдат разположени всички стаи, които са нужни за провеждане на мачовете. Разбира се, ЦСКА ще получи нова съблекалня, която ще е с всичко най-модерно", разкри Александър Хаджиев, един от архитектите на проекта.

Динамо Загреб се завръща в България през май

"Ще има нова модерна журналистическа ложа, зала за пресконференции. Ресторант, който ще работи целогодишно. Към него се предвижда професионална кухня, която да обслужва не само клуба. Имаме зона за стюарди, полицаи и хора, които ще се грижат за поддръжката на стадиона. Втората част от зоната за медиите, това е едно отворено пространство с директен достъп до трибунит. 50 работни места за журналисти и фотографи. Второто ниво, което комбинира фен шопа и музея. Този музей ще има различни модерни системи. 

Третото ниво ще има една голяма зала за картодържателите със силвър ниво. Изцяло остъклена към терена. В нея ще има съвременни технологии и системи. Позволяват да се правят пресконференции, представяния, може и концерти. Отново са предвидени две сателитни кухни. Четвъртото ниво, ще е нивото с най-добрата видимост. Това е гаранция, че хората, които ще бъдат на това ниво, ще получат най-доброто изживяване на стадиона. Така нареченият контролна зона са предвидени работни места за хората, които ще управляват всички системи по време на събитията. Няма как да минем без въпросните сателитни кухни. Ще има индивидуално обслужване, което ще бъде насочено към 17 ВИП бокса. Те могат да бъдат декорирани по индивидуален проект", допълни архитектът.

Лили Иванова на вечеря със Сираков и Раева, Тити връчи Купата на най-великата ни певица

16 000 места на стадион "Българска армия"

"Общият капацитет ще достигне 16 000 места. Целта беше да осигурим максимален капацитет, като осигурим максимален комфорт за зрителите. Спазваме всички изисквания на УЕФА. Трибуните проектирани така, че имаме достатъчно входове и изходи за всеки сектор. Тази подребда осигурява по-бързо влизане и излизане. Основополагащ фактор е една стойност, която се изчислява за всяка една седалка. Тя гарантира, че човекът, седящ на мястото ще вижда всяко място. УЕФА не признава места, който има индекс под 9. Първите 14 реда са с един наклон, а вторите 11 с друг. С нашето решение сме постигнали от 9,1 до 23. Целта на фасадата беше да се хареса на всички посетители в парка. Използвали сме геометрични форми, които да се вписват с парковата среда. Земна гама от цветове с три варианта. Фасадата отдолу на горе да изсветлява. В центъра тя се задига постепенно и там се показва главен вход с емблемата на клуба", разкри архитект Калоян Дилов.

Ампутираните крайници не ампутират духа: Коя е Оксана Мастърс, покорила света на спорта

Теренът, осветлението и фасадата на стадион "Българска армия"

"Ще редуцираме до минимимум строителните дейности в парка. Сектор А ще бъде изпълнен с монолитна конструкция заради функциите, които се помещават в него. Сектори Б, В, Г ще бъдат изпълнени със сглобяеми елементи, включително трибуните. Ще има метална козирка на всички сектори. Тя ще бъде покрита по два начина. Интегрирахме последно поколение технологии, които покриват регулациите на УЕФА за категория 4. Един от важните елементи е терена. Обърнахме сериозно внимание на това, тъй като искхаме да е в перфектно състояние. Предвидено е осветление за растежа на тревата, модерен дренаж. Направихме симулации на движението във всеки един ден от годината, за да сме сигурни, че няма да има сенки. Предвидихме подгряване. Старите архаични, ръждасялаи пилони, ще бъдат премахнати и ще бъде монтирано съвременно LED осветление, с което ще се редуцират разходите. Друг важен аспект е озвучаването. Направихме акустични симулации, за да сме сигурни, че от всяко място ще има неповторимо изживяване. Нашите клиенти искаха сграда да бъде максимално "зелена". Ще има фотоволтаична система на покрива. Редуциране на оперативните разходи. Ще има съвременна система с климатични камери и термопомпен модул - с минимален разход на енергия максимална ефективност", разкри архитет Ангел Христов.

Иво Върбанов след 3:0 срещу Спортист-Своге: Спечелихме срещата с тотално себераздаване по целия терен

Паркинг

"В момента около периферията на парка има обществен паркинг, има и паркинг на метрото. Цялата концепция на съоръжението е да се използва градският транспорт. Няма как паркът да се затрупва с паркинги. Да, ще бъде отговорено на изискването на УЕФА за паркоместа. Сключва се договор със столична община. Водим разговори със столична община с някакъв тип решаване на въпроса с прибирането на хората. Столична община е изцяло съгласна да се реши въпроса с използването на градския транспорт за потока от и към стадиона", казаха архитектите.

Строителство в Борисовата градина

"Достъпът на техниката е решен и ще става през "Пейо Яворов" - "Драган Цанков". Тези дни тестово ще бъде вкаран камионът с дължина 24 метра. Чакам специално разрешително. Възможно е изследвано е. Така ще се вкарват елементите в стадиона. Тази улица е достатъчно широка, дава възможност да влязат строителни машини. Намерили сме местата за разполагане на кранове, камиони и т.н. Няма да има проблем със строителството и няма да нарушаваме комфорта на посетителите на парка. Стадионът даже е по-малък в посоките изток и запад. Не мисля, че ще имаме затруднения по време на строителния процес", заяви Данаил Димов.

Ултрамаратонът „Дунав 24 ч. бягане“ приключи с върхово световно постижение

Светлинните табла

"Ще има две електронни табла, разположение по диагоналите.Прбилзително 9,60 на пет и нещо. В двата диагонални ъгъла. Водят се разговори с три водещи производители. Предстои финалното решение на собствениците", разкриха на брифинга.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм