Най-голям ръст на резултата от вота в Пловдив - област бележи партия „Възраждане“, показват анализите при 100 % обработени протоколи в ЦИК.  Последователите на политическата сила, гласували на 2 април т.г. с №3 в 17-те общини, са с 50% повече в сравнение с парламентарните избори през октомври 2022 г.. Тогава партията на Костадин Костадинов също увеличи подкрепата си от 2021 г. с повече от два пъти.

Малко по-голям брой избиратели от областта са гласували за ГЕРБ-СДС и БСП на тези избори. Двете политически сили увеличават резултатите си с около 2000 гласа, но запазват броя на мандатите си, съответно – 3 и 2.

ДПС също запазват твърдия си електорат и заедно с ИТН ще имат по един народен представител от 17 МИР.

ПП и ДБ губят един мандат в 17 МИР Пловдив – област, показват окончателните данни на ЦИК. Коалицията ще има 2-ма народни представители от областта. След парламентарните избори през октомври м.г., те спечелиха общо 3 депутатски места. Както и в 16 МИР, обединените сили на двете политически сили в коалиция, донесе по-ниски резултати на този вот, противно на очакваното. През есента на миналата година, общо за тях са гласували над 20 000 избиратели, а сега те са с 2000 по-малко.

Освен БСП и ПП-ДБ, 2-ма народни представители ще имат и „Възраждане“.

В областта повече избиратели са предпочели да гласуват с машина. Броят на недействителните хартиени бюлетини е близо 2000.

4313 жители от региона са гласували, но не са подкрепили нито една политическа сила.