Автомобилите са сложни машини, съставени от множество малки, но важни за правилното им функциониране елементи. Много хора не се интересуват особено какво точно се намира вътре в автомобила им и каква функция изпълнява. Знанието обаче, е изключително важно, за да можете адекватно да диагностицирате проблема при повреда и да знаете какво да предприемете. 

Изключително важен, но малко познат елемент например, е хидротрансформаторът. Той е част от автоматичната трансмисия и служи за предаване на въртящ момент от двигателя към трансмисията. Спирачните дискове и накладките са други основни елементи, част от спирачната система, без които безопасното шофиране би било невъзможно.

В следващите редове ще ви запознаем с някои от основните компоненти в автомобила ви и ще ви помогнем да разберете функцията и важността им. 

Хидротрансформатор

Трансмисията е едно от най-важните неща в устройството на моторните превозни средства. Хидротрансформаторът представлява комплексен механизъм, който предава въртящия момент от работата на двигателя към системата за задвижване на автомобила. 

Хидротрансформаторът е важен само когато става въпрос за автоматични скоростни кутии. Ръчните скоростни кутии използват други начини за предаване на въртящият момент.

Хидротрансформатор се среща в конструкцията на всички съвременни автоматични скоростни кутии, както и при превозни средства с безстепенна трансмисия. 

Компонентите на хидротрансформатора са:

  • Реакторно колело –  Намира се в сърцевината на устройството и чрез помпа се свърза с коляновия вал.
  • Турбина – Осъществява връзката с предавките на автоматичната скоростна кутия.
  • Лагери – Заключват се и се освобождават в зависимост от оборотите на колата.

Основните функции на хидротрансформатора са:

  • Предаване и увеличаване на въртящия момент от двигателя към трансмисията по време на движение. 
  • Помощ за плавно превключване на предавките.
  • Осъществява движението на маслената помпа в предавателната кутия.
  • Намалява вибрациите и колебанията, предавани от мотора към скоростната кутия.

Ако управлявате автомобил с автоматична скоростна кутия, вече знаете кой е един от основните компоненти, на който разчитате за задвижването на превозното ви средство.  Ако пък искате да се информирате за най-добрите предложения и откъде може да изберете най-високо качество хидротрансформатор на достъпна цена – LSG Auto е мястото, което ви трябва.

МАП сензор (Mass Air Flow Sensor)

МАП сензорът е познат в България като датчик за абсолютно налягане. Той измерва разреждането на всмукателния колектор като преобразува сигнала в електрически и го изпраща към компютъра на автомобила. Работата на МАП сензора е сравнително проста, но е от изключително значение за правилното функциониране на автомобила. 

Информацията, която МАП сензорът предава към компютъра на автомобила е важна за правилното дозиране на горивото. Компютърът използва данните, които МАП сензорът му предоставя, за да определи количеството гориво, което трябва да бъде впръскано в цилиндрите.

Датчикът за абсолютно налягане помага и за регулиране на други ключови елементи, участващи в работата на двигателя, като турбо налягането, или въздушното охлаждане например. В LSG Auto можете да намерите МАП сензоли на достъпни цени.

EGR клапан (Exhaust Gas Recirculation Valve)

EGR (Exhaust Gas Recirculation) в буквален превод означава рециркулация на отработените газове. Клапанът помага за контрол на емисиите на превозни средства и се използва както при бензинови, така и при дизелови двигатели. 

Азотните оксиди (NOx) са газове, образувани в горивната камера. Заради високото налягане и температура в цилиндрите, азота и кислорода реагират един с друг и образуват азотен оксид. EGR клапана смесва отработените газове във въздуха и ги по този начин ги разрежда, като понижава температурата на газовете и намалява образуването на азотни оксиди.

Важно е да знаете за съществуването и важността на EGR клапана, понеже поддръжката му е задължителна за правилното му функциониране. Той трябва периодично да бъде почистван, или заменян, за да работи правилно. 

PCV клапан (Positive Crankcase Ventilation Valve)

Системата PCV (положителна вентилация на картера) е създадена за да регулира и отстранява изпаренията от двигателя и да облекчава налягането в картера. PCV клапанът намалява риска от течове на масло и повреди в уплътнението. 

PCV клапанът е важен елемент в автомобилите, който не само помага да се поддържа стабилно набягане, но и предотвратява натрупването на вредни газове и изпарения. С помощта на PCV двигателя работи оптимално и без рискове. 

ABS модулатор (Anti-lock Braking System Modulator)

Антиблокиращата система (ABS) е създадена с цел да не допуска колелата на автомобила да блокират при рязко натискане на спирачките, или при спиране на хлъзгав път. ABS модулаторът осигурява максимално сцепление с пътя и дава спокойствие и безопасност на шофьора и пътниците.

ABS може да се монтира на всякакви превозни средства и е от огромно значение за безопасното шофиране и оптималното представяне на автомобила на пътя. LSG Auto предлага ABS модулатори с най-високо качество и на изгодна цена.