За събиране на падналите листа във Видин използват моторни духалки и мотометачки, като за извозването на събраната шума са на разположение и сметосъбиращи камиони.

Директорът на ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов информира, че този метод се прилага от миналата година и се оказва ефективен. 

 духалките се събират листата от тревните площи на големи купчини, а с камиона се компресират и извозват до регионалното депо.

С един курс могат да се превозят 7 тона листна шума, а ако се използват самосвали, те побират най-много 500-600 кг и се получава голям разход на гориво.

Планира се сметосъбиращи камиони да извозват листата не само от парковете, но и на територията на целия град. С мотометачките се преминава по главните пътни артерии. През миналата седмица от общинското предприятие предприемат акция за събиране на шумата и през нощта, като се работи от 22 часа до 6 часа. Целта е да се почисти Синята зона, натоварените улици, където през деня има автомобили.

Емилиян Евтимов съобщи, че през последните няколко дни са зачестили вандалските прояви. Има доста счупени кошчета за битови отпадъци в парк „Рова“, откраднати са цветя от алеята пред Паметника на свободата в Крайдунавския парк, както и кашпи пред Речната гара. Той призова гражданите, в случай че станат свидетели на подобни вандалски прояви, да подават сигнали в Центъра за административни услуги на Община Видин.