Кой ще се яви на балотажа ще видим към края на деня, аз вярвам, че ще имаме силно представяне. Това каза един от кандидатите за кмет на София - Васил Терзиев - веднага след като даде своя вот.

„Гласувах за по-добра, по-уредена, по-добре управлявана София. Гласувах за град, с който сме горди и сме щастливи да живеем в него. Вярвам, че можем повече от това, което ми се казва. Оптимист съм за бъдещето на града, за бъдещето на всички нас”, добави той, цитиран от NOVA

Терзиев очаква да има висока избирателна активност и апелира всички граждани да са отговорни, “защото поправителен няма”. 

“Всеки глас се натрупва. Не бъдете апатични, гласувайте. Дали с хартия, дали на пергамент, или на камък – отговорността е в нас. Ако гласуваме, ще упражним своето демократично право. Скандален е начинът, по който махнаха машините в последния момент, но апелирам да гласуваме”, обобщи Терзиев.

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм