Музикантът Васил Гюров успя да спечели 20 000 лв. за ремонта на Националния студентски дом с участието си в "Стани богат", съобщават от Булевард България.

Гюров се отказа на въпроса за 30 000 лв. в шоуто, въпреки че впоследствие успя да познае верния му отговор.

Въпросът гласеше: "Към кой университет през 1664 г. е създадена академичната длъжност Лукасов професор по математика?", а възможностите за избор бяха Оксфорд, Кеймбридж, Харвард и Принстън.

Гюров се колебаеше между първите две опции, но вече беше останал без жокери и предпочете да не рискува спечелената досега сума. Така си тръгна от "Стани богат" с чек за 20 000 лева, които ще бъдат дарени за Студентския дом.

Оказа се, че късметът е бил на негова страна дори след спирането на играта - музикантът от "Ревю" позна, че позицията е създадена в Кеймбриджкия университет.

Преди това Гюров отговори правилно на въпросите:

"Кой гръцки остров е известен с финия си мрамор, от който са изработени статуите на Венера Милоска и Нике от Самотраки?" (опции: Лесбос, Парос, Крит, Миконос).

"Кой от самолетите не е бомбардировач - Юнкерс 87, Месершмит 262, Дъглас Донтлес или Чесна 172"?,

"Музиката на кой композитор използва Стенли Кубрик за началните и финални кадри във филма си "2001: Космическа одисея"?" с опции: Рихард Вагнер, Рихард Щраус, Йохан Себастиан Бах или Чайковски.

За последния въпрос той потърси помощ от сина си Александър, който му подсказа верния отговор - Рихард Щраус.

Гюров разказа за историята на Студентския дом, построен 1933 г., за който той поиска да дари парите.

"За съжаление, в момента е в плачевно състояние. Каузата, с която аз влизам, е да се обърне повече внимание. Държавата да помисли малко повече. Ще дам един цитат на цар Борис III от времето, когато са го построили - да бъде едно средище за "умовете и сърцата на просветените българи". Каузата е тази - да върнем желанието за просвещение на нашето общество", каза той в началото на участието си.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм