Бизнесменът Васил Божков е предаден на съд по разследването за неплащане на данъци и такси от вече закритата Национална лотария.

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт Божков и още 9 души, сред които и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта.

Основното обвинение е, че всичките са участвали в престъпна група. Вследствие на дейността ѝ фирмите на Божков не са платили на държавата близо 559 млн. лв. хазартни такси и данъци.

Според държавното обвинение бизнесменът е бил организатор и ръководител на престъпната група, а останалите са обвинени като участници.

Разследването срещу Васил Божков започна в края на 2019 г., а в началото на 2020 г., прокуратурата влезе на обиск в офисите и имотите му. Тогава стана ясно, че той е напуснал страната.

По-късно се разбра, че бизнесменът е в Дубай. Оттам в поредица телевизионни интервюта Божков обяви, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на „Национална лотария“.

Бившият вече хазартен бос твърди, че е дал лично на бившия премиер и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. Заради твърденията на Божков беше образувано разследване, което прокуратурата прекрати в края на 2023 година.

Бизнесменът се прибра в България през август и беше арестуван още на летището. В момента той е под домашен арест. Въпросното наказателно дело не е единственото срещу Божков.

Наскоро прокуратурата обяви, че е приключило разследването, по което бизнесменът е обвиняем за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства. Заедно с него на съд се очаква да бъдат предадени още шестима души.